Wonen is leven
 
 
Interview met Fundis-directievoorzitter Jeroen van den Oever

Over de zorg voor kwetsbare ouderen:

“De uitdaging zit ‘m de overbrugging van de kloof tussen thuis en verpleeghuis”

Sinds 2011 spant netwerkorganisatie Fundis zich in voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken. De netwerkorganisatie biedt hen ondersteuning in het zelfstandig leven en is er ook als er zwaardere intramurale zorg nodig is. Dat is in turbulente tijden een pittige opgave, weet directievoorzitter Jeroen van den Oever: “De wereld verandert snel. Onze verzorgingsstaat staat onder druk en de overheid en het collectief systeem worstelen met de financiering van onze diensten.”

Samenwerken in een netwerk
“Tegelijkertijd verandert ook onze doelgroep snel. Vroeger speelden burgers een volgzame rol in de verzorgingsstaat. Nu maken ze zelfstandig keuzes in de arrangementen die ze wensen, en de oplossingen die ze zoeken. Om snel en goed op die ontwikkelingen te kunnen reageren, hebben we onszelf vijf jaar geleden heruitgevonden. De mammoettanker van twintig jaar fusies, die we toen nog waren, hebben we uit elkaar getrokken in kleinere bedrijven die nu in een netwerk samenwerken.”

“Elk bedrijf heeft een eigen product-marktcombinatie, een eigen oplossing voor een bepaalde doelgroep. Vanuit de holding houden we scherp in de gaten of elke oplossing nog past bij de kwetsbare ouderen van vandaag en morgen. Soms betekent het dat je ergens mee moet stoppen, op andere terreinen moet je juist vernieuwen of opnieuw ontwikkelen. Dat geldt ook voor de woon-zorgoplossingen.”

Mantelzorg in het verpleeghuis
Op het gebied van zorg en wonen ziet Van den Oever twee belangrijke maatschappelijke uitdagingen: “Er is veel te doen over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in Nederland. Een journalist presenteerde onlangs een manifest waarin meer geld voor de zorg wordt geëist. Persoonlijk vind ik dat een gratuite belofte, omdat dat geld er maar beperkt is. Tegelijkertijd kan de arbeidsmarkt de mensen ook niet leveren.”

“Willen we meer kwaliteit, dan moet het van familie en vrienden komen. Grote uitdaging is om binnen onze moderne cultuur - met kinderen vaak op grotere afstand - zo’n systeem met mantelzorgers op te zetten.”

Oplossingen tussen thuis en verpleeghuis
Een andere maatschappelijke uitdaging ligt volgens Van den Oever in de zorg voor ouderen die nog redelijk zelfstandig thuis wonen, maar wel gebreken ervaren. “We hebben het verzorgingshuis wel afgeschaft, maar daar is weinig voor in de plaats gekomen. Eigenlijk zou er tussen thuis en verpleeghuis een hele schakeling aan faciliteiten moeten komen.”

“Zo zijn er mensen die graag in een geclusterde woonvorm willen wonen. Ze betalen zelf de huur van hun eigen appartement, maar willen daarbij de veiligheid van de groep en de zekerheid van zorg dichtbij. Daar moet je oplossingen voor bedenken. Bij Fundis zijn we daar nu mee bezig.”

Nieuwe zorgpensions en verbreding van de thuiszorg
Een andere optie die Van den Oever noemt, zijn de zorgpensions. “Nu veel meer mensen met gebreken in hun eigen woning blijven wonen, kunnen zij ook vaker in de problemen komen. Nu worden ze veel opgevangen in ziekenhuizen die daar helemaal geen ruimte voor hebben. Daarom moet er een voorziening komen waar ze kunnen uitzieken en in alle rust kunnen herstellen: het zorgpension. Wij zijn nu bezig met de ontwikkeling ervan.”

In de overbrugging van de kloof tussen thuis en verpleeghuis wil Van den Oever ook de thuiszorg breder maken. “Ik denk aan arrangementen die het echt mogelijk maken dat mensen langer thuis blijven wonen. Neem bijvoorbeeld een combinatie van schoonmaken en simpele verzorging.”

Samen met welzijnsorganisaties, gemeentes en corporaties
In de ontwikkeling van nieuwe initiatieven trekt Fundis graag op met zijn maatschappelijke partners: “Er is een belangrijke rol voor hen weggelegd. Welzijnsorganisaties hebben de belangrijke taak om mantelzorgers te ondersteunen, zodat deze het langer volhouden. Gemeenten kunnen veel doen door ruimte en locaties voor nieuwe initiatieven vrij te maken. En last but not least zouden woningcorporaties hun investeringsprogramma’s meer moeten aanpassen. En dat is hard nodig, want de groep kwetsbare ouderen groeit in de komende vijftien jaar met veertig procent.”

Fundis wil graag samenwerken met de corporaties om woon-zorgoplossingen te realiseren: “Er liggen mooie combinaties in het verschiet, maar dan moeten ze wel ondernemend gedrag vertonen en niet in de burelen blijven hangen. Sommige corporaties, waaronder Vidomes, willen wel meebewegen. Bij andere ervaren we soms een defensieve houding, wat misschien ook wel te begrijpen is na alles wat er in corporatieland is gebeurd. En toch… als je weet dat veel kwetsbare ouderen tot de doelgroep met de laagste inkomens behoren, liggen juist daar voor corporaties de echte kansen.”
@vidomes
 
facebook.com/vidomes
www.vidomes.nl